Krše li masovna otpuštanja zakon WARN?

Tijekom prošlog mjeseca, masovna otpuštanja – osobito u tehnološkoj industriji – dominirala su vijestima. Konkretno, tvrtke koje su doživjele značajan rast tijekom COVID-a bile su prisiljene smanjiti se kako gospodarstvo slabi .

Amazon planira ukinuti 10.000 radnih mjesta diljem svijeta, Meta je otpustila 11.000 zaposlenika, a Twitter je otpustio gotovo polovicu svoje radne snage. Nedavno je AMC Networks najavio svoje planove za otpuštanje 20% svoje radne snage nakon što je CEO Christina Spade odstupila sa svoje pozicije.

Suočeni s rastućim kamatnim stopama i visokom inflacijom, masovna otpuštanja mogu brzo i učinkovito smanjiti troškove, ali mnoge od tih tvrtki riskiraju kršenje zakona o radu upuštajući se u masovna otpuštanja.

Što je masovno otpuštanje?

Prema Zakonu o prilagodbi i prekvalifikaciji radnika (WARN), masovno otpuštanje mora zadovoljiti barem jedan od sljedećih kriterija :

Otpušta se 500 zaposlenika tijekom Funkcije baze podataka e-pošte razdoblja od 30 dana . Bez obzira na brojnost radne snage.
Zatvara se cijelo jedno radilište, a najmanje 50 zaposlenika dobiva otkaz u razdoblju od 30 dana.
Masovna otpuštanja riskiraju kršenje zakona o radu
WARN Act je uspostavljen 1988. godine i štiti radnike od masovnih otpuštanja bez odgovarajuće obavijesti. WARN Act zahtijeva od tvrtki koje ispunjavaju posebne uvjete da obavijeste najmanje 60 dana prije nego što dođe do otpuštanja.

funkcije baze podataka e-pošte

Da bi se kvalificirala, tvrtka mora imati više od 100 zaposlenih

Otkazi moraju utjecati na najmanje 500 zaposlenika na jednoj lokaciji ili 30% radnika na licu mjesta.

Pet bivših zaposlenika Twittera podnijelo Истифодаи сиренаҳои электронӣ дар фурудгоҳҳо ва тирпарронӣ je federalnu tužbu protiv tvrtke ranije ovog mjeseca. Tužitelji su tvrdili da je Twitter prekršio WARN Act time što nije dao obavijest 60 dana unaprijed kada je otpustio 3700 zaposlenika.

U ovom trenutku nije jasno je li Twitter prekršio WARN Act budući da postoji previše nepoznatih varijabli. Na primjer, nije jasno hoće li otpušteni zaposlenici nastaviti primati svoju plaću ili beneficije 60 dana.

Loše strane otpuštanja u cijeloj tvrtki

Bez obzira na to je li Twitter prekršio WARN Act ili ne, tvrtke koje sudjeluju u masovnim otpuštanjima izlažu se opasnosti. To je teška situacija jer ako gospodarstvo iznenada krene u najgore stanje, mnoga će poduzeća biti prisiljena na iznenadna otpuštanja .

Za većinu poduzeća troškovi rada najveći ar numbers su trošak, pa masovna otpuštanja mogu biti najbrži način smanjenja proračuna. Međutim, rasprostranjena otpuštanja također mogu dugoročno naštetiti vašoj tvrtki.

Ne samo da uzrokuje emocionalni stres za zaposlenike koji su otpušteni, već može naštetiti i moralu zaposlenika koje ste odlučili zadržati. Osim toga, tvrtke koje se bave masovnim otpuštanjima često su manje konkurentne na tržištu. Kad se gospodarstvo okrene, možda neće imati resurse i osoblje potrebno za natjecanje.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BioskopLegal - Nonton Film Sub Indo
Koleksi Video Viral
MekiLover
Rumah Murah Sekitar Karawang
Perumahan Karawang
BioskopLegal
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange