Nadelen van een virtuele influencer

Een beetje flauw, maar een virtuele influencer wordt natuurlijk nooit ziek, heeft nooit een doktersafspraak, begrafenis, ouderavond, familie-weekend, vakantie…

Miquela

Nadelen van een virtuele influencer
Ben je al helemaal enthousiast geworden over het inhuren of maken van een virtuele influencer? Lees dan ook nog even dit rijtje met nadelen door.

1. ‘Neppe’ ervaringen
Waar een echte influencer een authentieke mening kan geven over een bepaald product, ‘kan’ een virtuele influencer phone number lead  dit niet. Of in ieder geval: de virtuele influencer zegt en doet wat het bedrijf wil. Als een virtuele influencer enthousiast vertelt over haar nieuwe heerlijk zachte sportbroek, komt dat minder geloofwaardig over dan als bijvoorbeeld Ida van de Kamer dit zegt. Een digitaal beeld kan immers niet ‘voelen’ of een broek zacht is of niet.

Er wordt natuurlijk al vaak getwijfeld

A over de betrouwbaarheid van influencers. Zeker als ze worden betaald. Als jij geld krijgt om positief op een product te reageren, is dat dan wel een authentieke reactie? Daarom is het maar goed dat er reclame-regels zijn voor dit soort uitingen. Dit soort regels zullen ook voor virtuele influencers gelden. En daarbij komt waarschijnlijk nog een 2e label: ‘door AI-gegenereerd’. ‘Instagram is working on labels for AI-generated content’, kopt The Verge.

2. Picture perfect
Bij real life influences wordt al vaak geklaagd over de representatie van de picture perfect-wereld waarin ze leven en de impact die dit heeft op de jongere generatie die zich hieraan wil spiegelen. Alle foto’s en video’s zijn mooi, egaal, gestyled, in de zon, in een opgeruimd huis, en ga zo maar door.

Bij de content van virtuele influencers zal dit niet anders zijn, en misschien nog wel ‘erger’. Zo zal een virtuele influencer niet snel ineens een puistje op het voorhoofd hebben. Of op de achtergrond een wasmand met vuile was te zien zijn. De vraag is of dit erg is, omdat het zichtbaar is dat het om digitale content gaat.

Samenwerking met echte influence

In de grote succesvolle campagnes van nu zie je een samenwerking tussen een echte en een virtuele influencer.  customers’ specific problems while also responding to their Kijk bijvoorbeeld naar deze video van Calvin Klein. Zo’n samenwerking zorgt voor een groter bereik en meer geloofwaardigheid. Maar zo’n samenwerking kost natuurlijk ook dubbel zoveel geld. Zou deze campagne even goed zijn geweest zonder Bella Hadid? (Ik denk het niet.)

Geen transparantie
Als je een DM stuurt naar het account van een virtuele influencer, wie leest jouw bericht dan? En wie european union phone number reageert er? Wie is überhaupt de maker van de influencer? (Dit is vaak ‘geheim’). Er hangt veel mysterie rondom de socialmedia-accounts van virtuele influencers. Het kan zijn dat de drempel om contact op te nemen daardoor ook hoger wordt.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top